• Jeugdkeepers Robur et Velocitas

  Geen informatie

 • CategorieTrainers
  JO10-11-12Luc Berends Frederieke Rijlaarsdam en Sam de Vos.
  JO13-14-15Edwin Janssen en Martin Vink.
  JO17-19 Eric Plakmeijer
 • Seizoen 2020/2021

  De keeperstraining bij Robur is elke maandavond, álle jeugdkeepers krijgen dan een training gebaseerd op vertrouwen, plezier, ontwikkeling en uitdagingen. De keepers zijn ingedeeld op kwaliteit en niet zozeer op leeftijd. Zolang de basisprincipes maar bereikt worden. Zo traint de keeper van JO19-1 al het hele jaar bij de keepers van onze hoofdselectie. Uitdaging betekent ontwikkeling.

  De trainingen staan onder leiding van ervaren trainers bij de oudste jeugd en bij de jongste toppers wordt er training gegeven door de oudere jeugdkeepers. Zo leren zij leiding geven, discipline houden en communiceren. Onderdelen die bij een topkeeper horen. Als je het niet duidelijk uitlegt, loopt de training ook niet.

  Sinds dit jaar zijn we bij de jongste keepers begonnen met de Keepersapp van VTON. De eerste ervaringen zijn positief en vragen van de trainer om de oefening te matchen met de groep keepers. Moeilijker of juist makkelijker maken dus. Als rode draad hebben we dat elke keeper ook als onderdeel van een oefening zijn mede keepers kan trainen. Goed inspelen, hoge concentratie, elkaar motiveren, tijdig meedraaien in de oefening, kortom vooruit denken. Ook dat hoort bij een Robur keeper. De keeper is de baas en alleen op zijn/haar teken start de oefening. Het geeft ze een mentale opsteker. Een keeper moet de situatie immers de baas zijn.

  Bij Robur is de stelregel, dat we elkaar altijd helpen. Dus is er een keeper afwezig, dan kijken we wie daar kan invallen. Ongeacht of het een hoger of lager team is, alles anders dan je eigen team is een leerzame ervaring. Hoe word je weer baas over de nieuwe situatie. Alle contacten lopen daarbij via de coördinator Henry. En uiteraard zijn de voetbaltrainers hierbij een zeer welkome schakel. Ze krijgen er immers een beter ontwikkelde keeper voor terug.

  De Robur keeper is betrokken bij het spel en zal dus ook niet in het doel achterblijven als we aanvallen. Juist mee aansluiten (codewoord "touwtje, touwtje") en je verdediging coachen en helpen. Bij standaardsituaties neemt de Robur keeper de leiding, afspraken van voor de wedstrijd worden dan in de praktijk neer gezet. We zien de keeper het liefst in korte broek en altijd vol vertrouwen. Ook na die ene misser, dat hoort erbij en de volgende bal is juist de belangrijkste.

  Tijdens het seizoen worden de keepers door hun eigen trainer beoordeeld, op verzoek van de keepers zijn er evaluatiemomenten. De goede en minder goede (!) kwaliteiten worden dan doorgenomen. De keeper zelf is daarbij de spreker, ouders zijn er als publiek bij. Zo leren ze praten over hun uitdagingen, kwaliteiten en ontwikkeling. Mooie gesprekken zijn dat overigens.

  Bij de keepers hechten we waarde aan communicatie, van de trainer naar de keeper, maar zeker ook andersom. Alles wat we moeten weten, om maatwerk te leveren voor de keeper is meer dan welkom. De ene keeper moeten we duwen, de ander weer afremmen, kortom we zijn allemaal anders. En dat maakt het persoonlijker en leuker.

  Communicatie vanuit Robur / coördinator vindt plaats voor of na de training, maar ook per mail en mobiel. Aflastingen altijd per mail en middels een app verzendlijst. Korte lijntjes, zo werkt dat bij Robur. Afmelden is dan ook verplicht, maar dat gebeurt maar zelden. Een goed teken. Net als op tijd komen, vaker te vroeg dan te laat.

  De jongste leeftijdsgroepen van JO09 en JO08 krijgen geen keeperstraining voor de winterstop. Wij vinden het belangrijk, dat iedere voetballer leert wat een keeper zoal meemaakt. Positief en minder positief. Ook het meevoetballen hoort bij de ontwikkeling, vandaar dat rouleren in een team altijd voordelen oplevert. En uitzonderingen zijn er altijd, maar die bevestigen de regel toch?

  Er zijn zo'n 45 keepers bij Robur. Sinds 5 jaar worden ze getraind volgens een vaste methode, en dat zien we terug. Natuurlijk komen en gaan keepers ook, maar hoe we een keeper graag zien, wat we ze leren, hoe we dat doen, het is al geruime tijd hetzelfde. En de spreekwoordelijke lat wordt niet hoger, we kunnen er gewoon steeds beter bij...

  Wees welkom om eens een keeperstraining te zien of wellicht mee te maken, een belletje en we kijken wat de mogelijkheden zijn. Of kom eens kijken opde maandagavond, vanaf 18:30 uur heel veel plezier te zien.

  Namens al onze keeperstrainers,

  keepers@roburetvelocitas.nl