• Na vijf jaar was het eindelijk weer zover. Drie teams van Robur et Velocitas op weg naar Engeland in het kader van de uitwisseling met de West Sutton Little League. De JO13-1, JO13-2 en JO12-1 en -2 verzamelden zich om zes uur in de morgen op Hemelvaartsdag bij Robur om te vertrekken naar Engeland.

  Dag 1 stond in het teken van reizen. Eerst met de bus naar Calais, vervolgens op de boot naar Dover en daarna weer verder met de bus naar Sutton, een voorstadje ten zuidoosten van Londen. Daar stonden de gastgezinnen klaar om onze jongens en meiden mee te nemen.

  Op vrijdag vroeg uit de veren om naar het zuiden van Engeland te rijden waar we een indrukwekkende rondleiding kregen in het stadion van Premier League Club Brighton & Hove, de club van Nederlands elftalkeeper Bart Verbruggen. De jongens en meiden, maar ook de begeleiding, waren onder de indruk van de uitgebreide rondleiding door zeer enthousiaste Engelse gidsen. We kregen alles te zien: de mooie kleedkamer van het thuisteam (fitness ruimte, warme en koude baden, alle faciliteiten) en de veel eenvoudigere kleedkamer van de uitploeg. Verder de VIP-ruimtes, de luxueuze restaurants en de persruimte. En terwijl een bandje met gejuich werd gestart, liepen de spelers door de tunnel naar het veld. Zoals gezegd, erg indrukwekkend.

  De middag werd, weer met volop zon en heerlijke temperaturen, doorgebracht in Chessington World of Adventures, een pretpark en tevens dierentuin. Einde van de middag werden de jongens en meiden opgehaald door de gastgezinnen en werd de begeleiding meegenomen naar een Mexicaans restaurant voor een zeer gezellige avond vooral toen op aangeven van de Nederlandse begeleiding de Engelbewaarder met zijn familie voorbijkwam.

  Zaterdag werd er eindelijk gevoetbald. In een groot park waren drie voetbalvelden uitgezet. Niet echt vlak en kleiner dan de velden die we in Nederland gewend zijn. Geen kleedkamers, geen douches, geen tribunes maar zoals ze het in Engeland gewend zijn. Een hele ervaring voor de Robur-jeugd. Wat hebben ze het dan goed in Nederland. Geen hoofdprijzen in dit veld met twaalf deelnemers maar JO13-1 won nog wel de Runners Up-cup.

  Veel gastgezinnen en Nederlandse jongens en meiden zagen we ’s avonds nog op de grote barbecue die werd georganiseerd door de Engelse organisatie. Tijdens deze barbecue werden John en René die deze Sutton-trip voor de laatste keer na meer dan veertig jaar hebben georganiseerd, bedankt door de Engelse organisatie en ook door Benjamin en Kevin die de organisatie gaan overnemen.

  En toen was het weer zondag, de dag van de terugreis, die extra lang duurde vanwege de altijd aanwezige files in België. Na negenen arriveerden we weer bij Robur na vier schitterende , onvergetelijke dagen.

  In de diverse appgroepen stroomden de enthousiaste reacties van de ouders binnen. Het zal daarom zeker geen probleem zijn met 43 enthousiaste kinderen en hun ouders om volgend jaar 20 gastgezinnen in Nederland te vinden. Toch?