• Mei 2024: Lize van Gulijk wordt lid van Robur et Velocitas en is daarmee het 100ste vrouwelijk lid van onze mooie vereniging.

    Juni 1974. Precies 50 jaar geleden werd in de Algemene Ledenvergadering van Robur et Velocitas gediscussieerd of de leden er mee akkoord gaan dat er voor het eerst in de lange geschiedenis van Robur et Velocitas een vrouw lid mag worden. Zo vanzelfsprekend was dat helemaal niet in die tijd. Uiteindelijk waren er voldoende voorstemmers op voorwaarde dat vrouwen alleen in het weekend en niet op doordeweekse clubavonden in het clubhuis mochten komen. Het eerste vrouwelijk lid was Janny van Rhee. Omdat haar zoon Salem Samhoud bij Robur in de jeugd voetbalde, hielp Janny van Rhee als vrijwilligster mee in het jeugdhonk. En initiatiefrijk als Janny was, had ze allerlei ideeĆ«n hoe zaken bij Robur anders, beter konden. Om mee te kunnen  praten over het beleid, wilde ze ook lid worden, immers om bestuurslid of commissielid te zijn, moest je in die tijd lid zijn van de vereniging.. En vrijwilliger, en dan ook contributie willen betalen om mee te kunnen praten, een combinatie die je tegenwoordig amper nog ziet. Helaas.

    Vijftig jaar later is er een hoop veranderd. Inmiddels zijn meerdere dames lid geworden ter ondersteuning van de vereniging en om mee te kunnen praten. Ook melden zich steeds meer meisjes aan bij Robur om te komen voetballen. Dat kon eerst alleen in teams samen met jongens. Twee jaar geleden zijn we bij Robur ook begonnen met teams alleen bestaande uit meiden en inmiddels hebben we al drie meidenteams. Begin 2023 werd er ook gestart met trainen door de dames. Ook daar hebben we nu twee 30+-damesteams die meespelen in de 30+-competitie op de vrijdag.

    En nu in mei 2024 was het dan zo ver. Met Lize als nieuw lid werd bij Robur et Velocitas het aantal van 100 vrouwelijke leden aangetikt. Uit handen van Coƶrdinator Meidenvoetbal Ward Bloemhard kreeg Lize een speciaal shirt uitgereikt met het nummer 100 erop en ook nog een mooie Roburbal. We wensen Lize heel veel plezier bij Robur et Velocitas. En neem zoveel mogelijk vriendinnen mee naar Robur, zodat we ook bij de meiden een bloeiende vereniging kunnen worden.

    En natuurlijk zien we jullie allemaal op 15 juni bij Robur et Velocitas als het Janny van Rhee Meiden toernooi wordt gespeeld. Achttien enthousiaste meidenteams die in twee klassen (MO13 en MO15) strijden voor de winst. Het toernooi begint om tien uur enwordt om vier uur afgesloten met een wedstrijd van de ex Oranje Leeuwinnen (met onder meer Stefanie van der Gragt) tegen een combinatieteam van Robur en Victoria Boys meiden. Meer hierover later.