• Een Robur-lid die gehuldigd wordt omdat hij 75 jaar lid is en nota bene wordt toegesproken door een Roburiaan die zelf inmiddels 84 jaar lid is. Welke vereniging kan dat zeggen? Dat kan in ieder geval wel bij Robur et Velocitas.

  Op vrijdag 26 april vierde de voetbalvereniging Robur et Velocitas op traditionele wijze zijn verjaardag. Gelre’s oudste voetbalvereniging, opgericht in 1882, wordt op 6 mei alweer 142 jaar oud.

  Het was een avond waarop veel leden, inmiddels uitgezworven over het gehele land en verder, naar de Anklaarseweg komen om elkaar weer eens te ontmoeten en uiteraard om heel veel oude koeien uit de sloot te halen. Het is ook de avond waarop Robur et Velocitas zijn jubilarissen huldigt. Om ook de jeugd aan deze mooie vereniging te binden, heeft het toenmalige bestuur zo’n tien jaar geleden besloten om al bij een lidmaatschap van 12 ½ jaar leden een speldje te overhandigen. En dat waren er dit jaar maar liefst 19. 

  Voordat de 12 ½ jarige jubilarissen werden toegesproken, werd eerst Kees van Steensel in het zonnetje gezet. Kees werd gehuldigd voor 75 jaar lidmaatschap en werd toegesproken door zijn zwager Hans Elfring, die zelf maar liefst 84 jaar lid is van Robur. Mooie verhalen van meer dan een halve eeuw geleden.

  Daarna was het de beurt aan Henk Galenkamp. Ook al weer 65 jaar lid. Ook iemand die zich op heel veel vlakken verdienstelijk heeft gemaakt voor Robur. Zo heeft hij jarenlang samen met zijn vrouw de ledenadministratie van Robur bijgehouden.

  Van de 60-jarige jubilarissen was Hans de Boer helaas niet aanwezig vanwege een voetbaltrip naar Valencia en Madrid. Wel aanwezig was Gep Dijkkamp die werd toegesproken door zijn dochter met een elftal vol anekdotes.

  Wat zo mooi was aan deze avond dat de jeugdige groep jubilarissen deze toespraken ook nog te horen kregen voordat ze zelf de speld kregen uitgereikt en zich in de Prinsennagh konden storten. Mooie verhalen van heel lang geleden waar de jeugdige jubilarissen vol bewondering en respectvol naar hebben geluisterd. In deze toespraken kwam heel mooi naar voren hoe het lidmaatschap van de voetbalvereniging heeft gezorgd voor vriendschappen voor het leven. De jonge jubilarissen kregen hun speld uitgereikt door hun eigen trainers die ze op passende en komische manier toespraken .

  Er waren ook speldjes voor vier leden die 25 jaar lid zijn. Zo werden Ralf Bouwmeester en Koen Donker toegesproken door hun respectievelijke broers Joris en Tom. En werden Norbert Borgers en Patrick van Sermondt via een filmpje op humoristische wijze toegesproken door Benjamin Verhoef. Niels van Aalten, altijd trouw ondersteunend lid gebleven, kon er helaas niet bij zijn.

  Ook bij de jubilarissen met 40 dienstjaren  één afwezige. Dat was Wouter Spies. Weer een Roburiaan die na zijn actieve loopbaan altijd lid is gebleven terwijl hij inmiddels al vele jaren in Brazilië woont. Robert Joosten en Jorn Straates waren wel aanwezig. Robert werd via een filmpje gemaakt door Eric Looijen toegesproken door een aantal van zijn voormalige teamgenoten en als complete verrassing voor Robert ook nog door zijn vrouw Lisette, die hem vervolgens het speldje overhandigde. Jorn werd uiteraard toegesproken door zijn vader Onno, bekend en berucht om zijn toespraken voor jubilarissen. Ook dit keer weer een aantal komische anekdotes al hield hij zich dit keer wat meer in, waarschijnlijk omdat het om zijn zoon ging.

  Het was weer een mooie, traditionele avond met humoristische verhalen en met leden uit alle leeftijdsklassen. Een avond waar Gelre’s oudste voetbalvereniging trots op kan zijn. Op naar de 150 jaar.