• Het is zover. Het veld is opgeleverd. Dat wil niet zeggen dat het direct perfect is. Het zal nog enkele weken duren en hopelijk wat regenbuien voordat de infill volledig op juiste wijze is verspreid en op zijn plaats ligt. Daarvoor gaan we wekelijks borstelen. In de eerste paar weken zal het bij regen wat langer duren voordat al het water weg is, maar ook dat zal na enkele weken geen probleem meer zijn. 

  Zoals we al van de andere vereniging, Montfoort,  hadden gehoord, voelt het veld in eerste instantie hard aan. Het is inderdaad harder dan een rubberveld, maar wel minder hard in vergelijking met een natuurgrasveld.  Maar zo vaak wordt er niet meer op natuurgras gespeeld. En bij Montfoort zijn ze in middels heel tevreden over hun brockfill-veld. Ook daar moest men wennen aan het nieuwe veld en is men nu zeer tevreden.

  Toen we veertien jaar gelden ons eerste kunstgrasveld in gebruik namen, gaf een aantal leden aan niet op rubber te willen spelen. Al deze leden zijn nog steeds lid en spelen inmiddels al hun wedstrijden op kunstgras.

  Als het straks weer erg warm wordt, worden de voordelen van hout boven rubber goed voelbaar als het op het brockfill-veld drie tot vijf graden minder warm is. En dan heb ik het nog niet eens over de lucht van rubber velden bij warm weer en natuurlijk de milieuaspecten.

  Geef dit nieuwe veld dus een kans, dezelfde kans die we veertien jaar gelden aan het veld met rubber korrels gaven. En dezelfde kans die we ongetwijfeld over tien jaar moeten geven als veld 1 vervangen gaat worden door een veld zonder infill.

  Alle stappen om te komen tot het nieuwe veld

  7 feb

  De doelen worden geplaatst en tenslotte wordt het veld volledig gekeurd. Alle maten (veldlengte, overige lijnen, doelhoogte) worden gecontroleerd. De sporttechnische kwaliteiten worden uitgebreid getest door een daarvoor bevoegde instantie en na een keuring van zes uur wordt alles goedgekeurd.

  6 feb

  Vandaag de laatste handelingen. Het hout wordt verspreid over het gehele veld en met borstels zoveel mogelijk gelijk verdeeld. Men is de gehele dag bezig geweest en terwijl de tracxtoe met zijn laatste ritjes bezig is, wordt voor het eerst op het nieuwe veld getraind. 

  3 en 4 feb

  Droog weer dus het zand kan uitgereden worden. Op vrijdag is vrijwel alles van zand voorzien en de laatste delen zijn op zaterdag alsnog afgemaakt. 

  30 jan - 2 feb

  Alle lijnen liggen er nu in. Het zand is gearriveerd en nu is het wachten op een droge dag om eerst het zand in te strooien. Zoals het er nu naar uitziet gaat dat vrijdag 3 februari gebeuren. Maar zoals gezegd, dan moet het wel droog zijn. De laatste stap is dan het instrooien van de brockfill, de houtsnippers. Daarvoor hoeft het niet droog te zijn, dus dat zou dan maandag worden. Helaas kunnen we dus deze zaterdag nog geen gebruikmaken van veld 2, maar laten we hopen dat er vanaf maandag op veld 2 kunnen trainen. 

  23-27 januari

  Eindelijk wat beter weer. Donderdag is begonnen met het lijmen van alle delen. Dat is in één dag vrijwel geheel afgerond. Vrijdag wordt dat verder afgemaakt en vervolgens worden de lijnen uit het kunstgrasgesneden en wordt de witte en gekleurde belijning van het grote voetbalveld en de 6x6 en 8x8 velden er in gelijmd. 

   

  16-20 januari

  Tussen de buiten door en als de temperatuur iets was gestegen zijn ze verder gegaan met het leggen van de kunstgrasmat. De gehele kunstgrasmat en de daaronderliggende shockpads liggen er nu in. De achterlijnen en middenlijn zijn goed zichtbaar, maar alles ligt nog wel los. 

  9-13 januari

  De vrachtwagens rijden af en aan om de shockpads en de rollen grasmat te brengen. De shockpads zijn grote platen die onder de grasmat gelegd worden en de sporttechnische kwaliteiten verbeteren. Op een groot deel liggen nu de shockpads en zijn de rollen kunstgras deels afgerold. 

  2-6 januari

  De onderbouw wordt gereedgemaakt. Dat wil zeggen dat de ondergrond geëgaliseerd en  geprofileerd wordt en vervolgens gekeurd of de ondergrond goed genoeg is om de nieuwe mat er op te leggen. De keuring is vrijdag uitgevoerd en alles is goedgekeurd. Verder heeft men  de hekken rondom het tweede veld laten zakken en zijn de zogenaamde walk-off roosters aangebracht zodat er zo weinig mogelijk inflll buiten het veld terechtkomt.

  26-30 december

  Kerstverlof

  12 december – 23 december

  Start werkzaamheden. Allereerst moet het oude veld worden weggehaald. Dat gebeurt door de grasmat op te rollen en de rubberkorrels er uit te verwijderen. Door de vorst was het enige tijd onmogelijk om de oude grasmat op te rollen, maar uiteindelijk is het gelukt om de oude grasmat voor de kerst geheel te verwijderen en alles af te voeren. De drainage onder het veld voor de afvoer van regenwater is ook gelijk weer gecontroleerd en waar nodig hersteld.

  Toelichting:

  Robur et Velocitas heeft er voor gekozen om geen rubber meer als infill te gebruiken. De rubber korrels zullen op termijn verboden gaan worden omdat ze niet organisch zijn en omdat ze weliswaar minimaal ongewenste stoffen bevatten en ook de directe omgeving van het veld vervuilen. Robur heeft gekozen voor het zogenaamde brockfill, een houtproduct dat fijngemalen op het veld komt te liggen. Brockfill  wordt gemaakt van de zuidelijke gele den die veel voorkomt in het zuidoosten van de VS en groeit zeer snel. Deze bossen worden geoogst voor veel doeleinden, van papier tot hout, en zijn binnen 25 jaar weer volgroeid. De genoemde soort bleek bij uitstek geschikt voor infill op houtbasis. Het is een van de hardste dennensoorten, waardoor het makkelijk is om de deeltjes te verwerken en te vormen zonder dat ze als stof uiteenvallen. De deeltjes zijn ook duurzaam in gebruik. Dat de infill van een dennenboom afkomstig is, heeft een bijkomend voordeel. Brockfill mag gewoon in de omgeving terechtkomen, omdat het hout is. Het is een schoon natuurproduct. Het hout neemt water op en drijft niet.

 • Foto's 2 t/m 13 januari

   

  Foto's 12 t/m 23 december